EXPERIMENTACIÓ AMB GELATINA A LA TAULA DE LLUM

L’experimentació és important perquè els nens descobreixin el seu entorn, que possibilita una font inesgotable de coneixement. Els materials quotidians formen part del dia a dia dels nens i els ajuda a desenvolupar-se i a tenir eines i recursos per a resoldre les situacions en què es puguin trobar més endavant. Amb l’experimentació, els nens posen de manifest tot el seu cos, emocions i intel·ligències i són ells qui decideixen la manera com interactuen amb el material que se’ls proporciona.

Aquest cop hem escollit gelatina de diferents colors i sabors perquè coneguin de forma natural els diferents estats de l’aliment. Així i tot les diverses textures i sensacions faran que el nen es formi una percepció del que ha experimentat gràcies a la informació que li proporciona el material amb què està treballant, en aquest cas la gelatina.

Què necessitareu?

Necessitareu gelatina de diferents colors (la podeu comprar feta al super o fer-la vosaltres mateixos; jo vaig obtar per comprar-la), eines per poder treballar amb la gelatina, un recipient gran on poder-ho posar tot i la taula de llum.

Juguem!

Van començar explorant a través dels seus sentits la meravellosa textura i qualitats de la gelatina. Deliciós! També ho van fer amb les diferents eines que tenien al seu abast. Primer observant com quedava la gelatina si la travessaven amb una cullera però les formes van durar poca estona…la gelatina es va esborrar del tot!!!

nena agafant gelatina amb pinces

Explorem:

Explorant amb el sentit del tacte! Vam parlar de totes les paraules que ens descriuen la sensació de tenir la gelatina a les mans (enganxosa, relliscosa, llafiscosa, suau…). Vam fer broma sobre quina seria la sensació de banyar-nos en una banyera plena de gelatina!!

Per canviar la visió que tenien de la gelatina vam anar canviant els colors de la taula de llum així van observar com canviaven els colors de la gelatina segons el fons que posàvem a la taula de llum.

Anem a descobrir:

També vam explorar els nostres altres sentits: olfacte, gust, vista i oïda. La gelatina feia olor a diferents fruites, tenia un gust molt dolç, al posar les mans dins la gelatina feia un soroll molt especial i visualment era molt atractiu amb la taula de llum.

Els nens es van divertir tant que em van preguntar quan podríem tornar a fer aquesta activitat!!!

nens jugant amb gelatina

Oportunitats d’aprenentatge:

  • El joc sensorial anima als nens a manipular i modelar materials, construint la seva motricitat i coordinació excel·lents.
  • El joc sensorial utilitza els 5 sentits, però el sentit del tacte és el més freqüent. Els nens processen la informació a través dels seus sentits. Aprenen explorant-los.
  • El joc sensorial està basat en processos i no orientat a productes; és el sentit més pur de l’aprenentatge exploratori.
  • L’autoestima: el joc sensorial ofereix als nens l’oportunitat d’expressar-se perquè no hi ha una resposta correcta i els nens se senten segurs per canviar o experimentar amb el que fan.
  • Desenvolupament i aprenentatge de llengües.