TAULA DE LLUM: Què és i com fer-la servir2020-04-19T14:35:58+00:00

TAULA DE LLUM: Què és i com fer-la servir

QUÈ ÉS QUIN ÉS EL SEU ORIGEN?

La taula de llum és un dels recursos educatius més atractius pels nens. Es tracta d’una superfície amb base lluminosa que permet als nens poder experimentar de forma sensorial, ja sigui fent les seves pròpies creacions artístiques o utilitzant-la per a qualsevol tipus de joc que ell mateix inventi … La llum atreu de manera natural als nens i transforma els materials donant-los una nova dimensió.

És un recurs que pertany a l’enfocament educatiu Reggio Emilia, una pedagogia reconeguda a nivell mundial que veu a l’infant com a protagonista i amb la capacitat de crear el seu propi aprenentatge mogut per la seva curiositat, motivació i imaginació. Per a això se li ofereix un espai on se’l considera com el tercer mestre (el primer és el propi nen i el segon és el docent). Cada racó té el seu propòsit i la seva raó. L’espai està ple del que s’anomenen provocacions, materials amb l’objectiu de cridar l’atenció als nens animant-los a reflexionar i experimentar amb ells per treure’n les seves pròpies conclusions.

Una d’aquestes provocacions seria la pròpia taula i aquells materials que puguem fer servir en ella. La superfície lluminosa manté als nens amb un alt nivell de concentració i el convida a experimentar amb ella. D’aquesta manera amb la seva pròpia manipulació dels recursos que li oferim per utilitzar amb ella, el nen mateix construirà el seu propi aprenentatge.

ON LA POSO ?

Per comprar una taula de llum hem de decidir on la volem posar i això dependrà de l’espai que tinguem i si anem a deixar-la fixa en un lloc o l’anem a guardar i treure. L’ideal és situar-la sobre una taula i l’opció més específica és aquesta taula plegable de la mateixa marca que serveix per a les dos mides. Així els nens poden jugar asseguts a terra i es poden moure perfectament al seu voltant. Des del nostre punt de vista, no aconsellem que se situï sobre el terra, ja que no és recomanable que els nens se s’asseguin o es posin sobre d’ella.

En funció de les nostres necessitats podem escollir bàsicament entre tres estils de taules de llum:

 • La primera és la que diem propiament taula de llum, que és una taula normal que la part superior s’ilumina. És una taula amb les seves potes i tot.
 • La segona és una caixa de llum, per entendre el concepte es com tenir un calaix de fusta amb la part superior il·luminada.
 • La tercera és la més petita i la més fàcil de guardar i normalment són les taules de llum més barates. Consisteix en un panell de llum led dels típics que faríem servir pel sotre.

BENEFICIS D’UTILITZAR LA TAULA DE LLUM

 • Augmenta la curiositat dels nens.
 • La brillantor que tenen els materials translúcids afavoreixen l’atenció i la concentració en les activitats.
 • Es poden fer moltes activitats de temes molt diferents com la lectoescriptura, ciència, matemàtiques … que a l’estar plenes de color i manipulació arriben a una nova dimensió.
 • Afavoreix el joc lliure i la imaginació.
 • L’estimulació sensorial que es dona arriba a múltiples nivells al donar-se l’experimentació en molts sentits diferents. Si ara el nen està manipulant una massa tipo “slime” de colors que resulta translúcida, l’activitat que hagués estat només manipulativa queda exaltada per la brillantor que li ofereix la llum.
 • Relaxació i gaudiment. Ofereix activitats en què el gaudiment visual és molt gran i això ens provoca que ens relaxem i que gaudim amb l’activitat que estiguem realitzant.
 • L’ambient que es crea quan la taula de llum està encesa és un ambient molt especial.
 • Afavoreix l’aprenentatge acadèmic. Qualsevol activitat manipulativa de lectoescriptura, matemàtiques, ciències … que fem a la taula de llum es veurà molt més enriquida i li provocarà molta més curiositat a l’infant.
 • Experimentació cromàtica. És ideal per a l’experimentació amb la teoria dels colors, ja sigui barrejant papers translúcids, acetats, paletes, barrejant pintura amb la safata transparent … o qualsevol altre tipus de material que permeti la barreja de colors superposant-los en la taula de llum.

Algunes activitats amb la taula de llum

EXPERIMENT CIENTÍFIC AMB BICARBONAT

Aquest experiment científic és una activitat molt divertida per als nens on els permet explorar el bicarbonat i el vinagre de colors. La reacció entre aquestes dues propietats sempre és emocionant de veure i els nens es divertiran afegint vinagre de diferents colors a l'experiment. És una manera fantàstica de fomentar el pensament i les habilitats científiques.

EXPERIMENTACIÓ AMB GELATINA A LA TAULA DE LLUM

L'experimentació és important perquè els nens descobreixin el seu entorn, que possibilita una font inesgotable de coneixement. Aquest cop hem escollit gelatina de diferents colors i sabors perquè coneguin de forma natural els diferents estats de l'aliment.